Türkiye'nin beş yıllık kredi risk primi (CDS), 276 baz puan ile Şubat 2020'den beri görülen en düşük seviyeye indi. Kovid-19 salgını öncesi seviyelere dönen CDS, ekonomi üzerindeki pozitif etkilerini sürdürüyor.

Uluslararası Yatırımcıların Türkiye'ye İlgisi Artıyor

CDS'in düşmesi, kredi derecelendirme kuruluşlarından gelen olumlu değerlendirmeler ve ekonomi yönetiminin dezenflasyonu sağlama yönündeki kararlı adımları, Türkiye'nin dış finansmana erişimini artırmaya devam ettiğini gösteriyor. Analistler, Türkiye'nin yurt dışı swap kanallarını genişletme yönünde attığı adımların bu olumlu gelişmede etkili olduğunu belirtiyor.

Kredi Derecelendirme Kuruluşlarından Türkiye'ye Olumlu Değerlendirmeler

Standard & Poor's (S&P), geçtiğimiz hafta Türkiye'nin kredi notunu "B"den "B+"ya yükseltti ve politikalar arası koordinasyonun iyileşeceğine dair beklentilerini paylaştı. Gelecek iki yıl içinde portföy girişlerinin artması, cari açığın daralması ve enflasyon ile dolarizasyon oranlarında düşüş bekleniyor.

Starlink, Endonezya'da internet devrimi başlattı! Starlink, Endonezya'da internet devrimi başlattı!

Fitch Ratings, Mart ayı başında Türkiye'nin kredi notunu "B"den "B+"ya çıkararak not görünümünü "durağan"dan "pozitif"e taşıdı. Moody's ise yıl başında Türkiye'nin kredi notunu "B3" olarak teyit etti ve not görünümünü "durağan"dan "pozitif"e dönüştürdü.

Türkiye Ekonomisi için Beklentiler

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye ekonomisine yönelik artan güven ve öngörülebilirliğin, dış finansman olanaklarını olumlu etkilediğini vurguladı. 2023 yılının ilk beş ayında 2,9 milyar dolarlık net portföy çıkışına karşın, Haziran 2023-Şubat 2024 döneminde 16,8 milyar dolarlık net portföy girişi kaydedildi.

Analistler, gelecek dönemde enflasyonda sağlanacak kalıcı yavaşlama ve cari açıkta beklenen düşüşle birlikte, Moody's'in 19 Temmuz'daki değerlendirmesinde Türkiye'nin notunda artış olabileceğini öngörüyor.

Editör: Halit Alptekin