Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Başkan Yardımcısı ve Güneydoğu Un Sanayicileri Derneği (GUSAD) Başkanı Mehmet Mesut Çakmak, 2024 yılı buğday rekoltesi ve un ihracatı hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Çakmak, bu yıl buğday rekoltesinin 20 milyon ton civarında olmasını beklediklerini ve un ihracatında 1,5 milyar dolar hedeflediklerini söyledi.
İç Anadolu'da Rekolte Düşüşü Bekleniyor
Çakmak, İç Anadolu'da yağışların azaldığını ve bu nedenle rekoltede düşüş yaşanacağını belirtti. Buna karşın, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde üretim beklentilerinin yüksek olduğunu ifade etti.
Çakmak, "Bu sene bölgemizde buğday üretiminde yüzde 10 artış bekliyoruz. Bölgemizdeki buğdayın yüzde 65'i makarnalık buğdaydan oluşuyor ve bu, dünyanın en iyi makarnalık buğdayı olarak kabul ediliyor" dedi.
Piyasada Buğday Stoğu Yok
Mehmet Mesut Çakmak, çiftçilerin devlet desteklerine daha fazla erişmesi gerektiğini vurguladı. Çakmak, Toprak Mahsülleri Ofisi'nin (TMO) geçen yıl 13,5 milyon ton buğday satın aldığını ve bu yıl da alımların artarak devam etmesini beklediklerini belirtti. Ayrıca, şu anda piyasada fazla buğday stoku olmadığını ve yüksek faiz oranlarının stok yapmayı zorlaştırdığını söyledi.
Un İhracatında Artış
Türkiye'nin un ihracatında yılın ilk çeyreğinde yüzde 25 artış kaydettiğini açıklayan Çakmak, "Ülkemiz un ihracatında 15 yıldır dünya şampiyonu. Bu yıl 1,5 milyar dolarlık ihracat hedefimizi tutturacağımızı düşünüyorum" dedi.
Buğday Üreticisine Destek
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 2024 yılı Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) hububat alım fiyatları ve fark ödemesi destekleri hakkında konuşan Çakmak, "Buğday, insanların temel besin maddesi olarak dünya genelinde stratejik bir öneme sahip.
Bakanlığın ekmeklik buğday taban fiyatını ton başına 11.000 TL olarak belirlemesi, üreticilere önemli bir destek sağlayacak ve sektörde sürdürülebilirliği artıracaktır. Buğday üreticisinin her zaman desteklenmesinden yanayız" dedi.