Son bir yılda Türkiye'de kredi kartı borçları, dikkat çekici bir şekilde 2,5 katına çıkarak 1,2 trilyon liraya ulaştı. Bu artış, kredi kartı kullanımındaki trendleri ve vatandaşların harcama alışkanlıklarını gözler önüne seriyor. Yüksek faiz oranlarına rağmen, kredi kartı harcamalarındaki artış dikkat çeken bir durum. Akdi faiz oranlarının yüzde 3,66, gecikme faizlerinin ise yüzde 3,96 seviyelerinde olduğu biliniyor. Nakit çekim ve KMH borçlarında ise akdi faiz yüzde 4,42, gecikme faizi yüzde 4,72 olarak uygulanıyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan Yeni Düzenlemeler Sinyali

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kredi kartları, bireysel kredi, taşıt kredisi ve ikinci konut kredisinde sadece faizleri artırarak değil, aynı zamanda bankaların kredi verme iştahını keserek de kredi büyümesini düşürmeyi hedeflediklerini açıkladı. Bakan Şimşek, "Başkasının parasıyla, krediyle, kartla zenginlik olmaz" ifadelerini kullanarak, mevcut durumun sürdürülebilir olmadığına işaret etti.

TCMB Başkanı'ndan Kredi Kartlarına İlişkin Açıklama

TCMB'nin yeni Başkanı Fatih Karahan, "Enflasyon Raporu 2024-I" sunumunda kredi kartlarına taksit sınırlaması getirilip getirilmeyeceği sorusuna, kredi kartı harcamalarındaki artışın farkında olduklarını ve bu konuda düzenleme yapılması gerektiğini dile getirdi. Karahan, "Aralık ayında kredi kartı harcamalarında yükselme oldu. Bu nedenle bazı harcamalar öne çekilmiş olabilir ama bundan bağımsız olarak kredi kartlarında düzenleme yapılması gerektiğini düşünüyoruz" şeklinde konuştu ve konuyla ilgili çalışmaların sürdüğünü belirtti.

Editör: Halit Alptekin