Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) kabul edilen Maden Yasası, yerli üretim doğalgazın sıvılaştırılarak dünya piyasalarına LNG olarak pazarlanmasını mümkün kıldı. Enerji alanında düzenlemeler içeren bu kanun, Türkiye'nin doğalgaz merkezi olma yönündeki stratejik adımlarını destekliyor.

Doğalgaz İhraç Olanakları

Yeni yasayla birlikte, yerli üretim doğalgaz ve farklı kaynaklardan ithal edilen doğalgaz, sıvılaştırılarak dünya piyasalarına LNG olarak sunulabilecek. Türkiye, ihtiyaç fazlası doğalgazı, boru hatları üzerinden gaz olarak veya sıvılaştırıp LNG’ye dönüştürerek satabilecek.

Sıvılaştırma Tesisleri ve LNG İhracatı

Yasal düzenlemeyle, Türkiye'de doğalgaz sıvılaştırma tesislerine yatırım yapılacak. Bu tesisler, doğalgaz hatlarının olduğu bölgelerde kurulacak ve doğalgazı LNG’ye dönüştürecek. Türkiye, sıvılaştırılmış doğalgazı gemilerle dünya piyasalarına ihraç edecek.

Nisan ayında OPEC'in petrol üretiminde düşüş! Nisan ayında OPEC'in petrol üretiminde düşüş!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın Açıklaması

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı kaynakları, bu düzenlemenin doğalgaz merkezi olma hedefi açısından önemli bir adım olduğunu belirtti. Türkiye'nin Karadeniz'den çıkardığı gaz, Azerbaycan, Rusya ve İran'dan gelen doğalgaz hatları ve çeşitli ülkelerden satın aldığı LNG bulunuyor. Bu kaynaklar, depolama tesislerinde saklanıyor ve bir kısmı batıya boru hatları üzerinden gönderiliyor. Yeni yasal düzenlemeyle depolardaki gaz, sıvılaştırılıp LNG’ye dönüştürülecek ve boru hattının olmadığı bölgelere ihraç edilebilecek. Şu anda Türkiye'de doğalgaz sıvılaştırma tesisi bulunmuyor, ancak kamu veya özel sektör yatırımlarıyla bu tesisler kurulacak ve LNG dünyanın her yerine ihraç edilebilecek.

Editör: Halit Alptekin