Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yayımladığı Finansal İstikrar Raporu ile ekonomiye ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Raporda, TL likidite fazlasının zorunlu karşılıklar ve diğer sterilizasyon araçlarıyla etkin bir şekilde yönetildiği ifade edildi. Ayrıca, kredi derecelendirme kuruluşlarının not artırımları sayesinde tüm sektörler için yurt dışı finansman koşullarının belirgin bir şekilde iyileştiğine dikkat çekildi.

TL mevduat artıyor, KKM ve YP mevduat geriliyor

Raporda, banka bilançolarındaki TL mevduat oranının istikrarlı biçimde arttığı, buna karşılık Kur Korumalı Mevduat (KKM) ve yabancı para (YP) mevduat oranlarının gerilediği belirtildi.

Risk primi ve düşük borçluluk avantajı

Ülke risk primindeki düşüş ve reel sektörün düşük borçluluğu, sıkılaşan finansal koşulların hem firmaların bilançolarına hem de bankacılık sektörü aktif kalitesine etkisini sınırlıyor. Hanehalkı borçluluğunun düşük seviyesini koruduğu, ancak bireysel kredi kartı ve kredili mevduat hesabının borç kompozisyonundaki payının arttığı ifade edildi.

Kredi yapılandırma risk yönetimini destekliyor

Bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi takipteki alacak oranlarında bir miktar artış yaşanırken, bu borçlara yönelik yapılandırma imkânlarının risk yönetimine katkı sağlaması bekleniyor. Bankacılık sektörünün kârlılık oranlarındaki gerilemeye rağmen içsel sermaye üretiminin, sermaye yeterliliğini destekler nitelikte olduğu raporda vurgulandı.

Editör: Halit Alptekin