TBMM Genel Kurulu, Celal Adan başkanlığında toplanarak, 'İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni ele aldı. İlk altı madde kabul edilirken, çalışma hayatında önemli değişiklikler getirildi.

Kısa Çalışma Ödeneği ve Şartlarındaki Yenilikler

Kanun teklifinde, kısa çalışma ödeneği şartlarına yönelik önemli değişiklikler yer aldı. Genel salgın durumları da kısa çalışma gerekçelerine eklendi. Sigortalıların kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilmesi için gereken asgari prim ödeme gün sayısı 600'den 450'ye düşürüldü. Ayrıca, sigortalıların kısa çalışma başlangıcından önceki son 120 gün süresince hizmet akdine tabi bulunması ve son 3 yılda en az 450 gün sigortalı olarak işsizlik sigortası primi ödemiş olmaları gerekecek.

Emeklilik Aylıklarında Artış ve İstihdam Teşvikleri

Teklifin kabulüyle, en düşük emekli aylığı 7 bin 500 liradan 10 bin liraya yükseltilecek. İşverenlerin iş gücü maliyetlerini düşürmek ve kayıtlı istihdamı korumak amacıyla 2016'dan bu yana uygulanan asgari ücret desteği, 2024'te aylık 700 lira olarak belirlendi. Bu destek, asgari ücret desteğini 500 liradan 700 liraya çıkarıyor. İlave istihdam sağlanması, kadın, genç ve mesleki yeterlilik belgesi sahibi işsizlerin istihdamının teşvik edilmesi amacıyla verilen desteğin, 31 Aralık 2025'e kadar devam etmesi ve 31 Aralık 2026'ya kadar uzatılabilmesi için Cumhurbaşkanına yetki verilecek.

Siyasi Partilerden Tepkiler ve Öneriler

İYİ Parti Grubu adına konuşan Manisa Milletvekili Şenol Sunat, emeklilerin zorluklarına değindi. MHP Kayseri Milletvekili Baki Ersoy ise emeklilerin aylıklarında iyileştirme yapılmasının amaçlandığını ve MHP olarak teklifi desteklediklerini belirtti.

Genel Kurulun, teklifin ikinci bölümünün tümü üzerindeki görüşmelere devam etmesi bekleniyor. 

Editör: Halit Alptekin