Sinpaş Yapı Tasarruf Sandığı Genel Müdürü Merve Onarlı, tasarruf finansman sektörünün mevcut durumu ve büyüme hedefleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Dünya Gazetesi'ne verdiği demeçte, sektörün Türkiye ekonomisine ve tasarruf bilincine olan katkılarına vurgu yaptı. Onarlı, krediye erişimdeki zorluklar ve yüksek faiz oranlarının, tasarruf finansman sektörünün büyümesine önemli ölçüde katkıda bulunduğunu dile getirdi.

Tasarruf Bilincinin Önemi ve Devlet Teşvikleri

Onarlı, müşterilerin tasarruf yaparak konut veya araç sahibi olmalarının ülke ekonomisi için büyük önem taşıdığını belirtti. Tüketim yerine tasarruf bilincinin artmasının gerekliliğine dikkat çeken Onarlı, devletin Bireysel Emeklilik Sistemi'nde olduğu gibi tasarruf finansmanına da teşvikler sunmasının tasarrufları artıracağını ifade etti.

Sektördeki Büyüme Rakamları

Sinpaş Yapı Tasarruf Sandığı'nın sektördeki büyüme rakamlarını paylaşan Onarlı, sektörün şu anda 6 firma, 420'ye yakın şube ve 400 bine yakın müşteriye hizmet verdiğini açıkladı. 2022 yılında 79 milyar TL olan toplam sözleşme büyüklüğünün, geçen yıl itibarıyla %107 artarak 163 milyar TL’ye ulaştığını belirtti. Sektörün 2024 yılında %75 büyüme ile kapatmasını beklediklerini sözledi.

Tasarruf Finansman Şirketlerine Artan İlgi

İpotekli konut finansmanı sistemine dahil olamayan veya ev, araç sahibi olmak isteyenler için tasarruf finansman şirketlerinin alternatif bir çözüm sunduğunu belirten Onarlı, sektöre olan ilginin her geçen gün arttığını ifade etti. Sinpaş olarak 2023 yılında %800 büyüme oranıyla kapanış yaptıklarını ve 24 milyar TL'lik aktif büyüklüğe sahip bir pazarda hızlı bir büyüme ivmesi yakaladıklarını ekledi.

Yeni Düzenlemeler ve Tasarruf Finansmanı

Onarlı, yeni düzenlemeyle beraber ev ve araç sahibi olmak isteyen herkes için tasarruf finansmanı sağlayan markaların rahatça tercih edilebileceğini belirtti. Sözleşme tavan tutarındaki artış ile konut için 7,2 milyon TL, araç için ise 2,8 milyon TL'ye çıkarıldığını aktardı.

Editör: Halit Alptekin