Ulusal Borç Yönetimi Merkezi (NDMC), Suudi Arabistan'ın 2024 yılında yaklaşık 86 milyar riyal (22,93 milyar dolar) finansman ihtiyacı öngördüğünü açıkladı. Maliye Bakanı Mohammed Al Jadaan tarafından onaylanan bu borçlanma planı, krallığın mali stratejisinin temel bir parçası olarak öne çıkıyor.

Petrol Gelirlerindeki Düşüş ve Bütçe Açığı

Dünyanın önde gelen petrol ihracatçılarından biri olan Suudi Arabistan, düşen ham petrol üretimi ve küresel fiyatların gelirleri azaltmasının etkisiyle 2024 için 79 milyar riyallik bir bütçe açığı öngörüyor. Bu, geçen yıl tahmin edilen 82 milyar riyallik bütçe açığından biraz daha az.

Vizyon 2030: Ekonomik Dönüşüm Programı

Hükümet, Vizyon 2030 olarak adlandırılan ekonomik dönüşüm programını uygulamak üzere görevlendirildi. Bu program, önümüzdeki yıllarda iç büyümeyi artırma ve petrol dışı Gayri Safi Yurt İçi Hasıla'yı (GSYİH) destekleme amacı taşıyor. Bu kapsamda hükümet, harcamalarını artıracak.

Borçlanma Planının Çok Yönlü Amaçları

NDMC, borçlanma planının sadece bütçe açığını ve yaklaşan borç vadelerini finanse etmekle kalmayıp, aynı zamanda ülkenin borç yönetimi stratejisinin bir parçası olarak piyasaları da harekete geçirmesi beklendiğini belirtti. Plan, kalkınma ve altyapı projelerinin finansmanı gibi ekonomik büyümeyi teşvik eden alternatif hükümet finansman faaliyetlerini de içeriyor.

Kamu Borcu ve Ekonomik Çeşitlilik

Hükümetin belirttiğine göre, kamu borcunun 2024 sonuna kadar 1.115 trilyon riyale ulaşması bekleniyor, bu da GSYİH'nin yaklaşık %26'sına denk geliyor. Suudi Arabistan, ekonomisini petrol ve gazdan çeşitlendirmek adına büyük yatırımlar yaparken, güçlü iç talebin geçen yıl genel büyümeyi ve petrol dışı faaliyetlerdeki ivmeyi beslediği görülüyor.

Petrol Gelirlerine Bağımlılık ve Uluslararası Borç Piyasaları

Ülke, kamu maliyesini desteklemek için hâlâ hidrokarbon gelirlerine bağımlı. Bu bağlamda, Suudi Arabistan Ocak 2023'te 10 milyar dolarlık üç parçalı tahvil için, ardından Mayıs ayında 6 milyar dolarlık İslami tahvil için uluslararası borç piyasalarını kullandı.

Editör: Halit Alptekin