GÜNDEM

Silivri depremi sonrası Üşümezsoy iki bölgeyi uyardı

Silivri açıklarında meydana gelen 6.2'lik depremin ardından Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Marmara Denizi'nde büyük bir deprem beklemediğini açıkladı.

Abone Ol

23 Nisan Çarşamba günü Marmara Denizi Silivri açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem, İstanbul'da büyük paniğe yol açtı. Sarsıntı Bursa, Tekirdağ ve Çanakkale gibi birçok şehirde de hissedildi. Depremin ardından "büyük İstanbul depremi" tartışmaları yeniden gündeme geldi.

Deprem sonrası A Haber ekranlarında açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Marmara Denizi'nde büyük çaplı bir depremin artık beklenmediğini belirtti. Üşümezsoy, "Marmara'da büyük anlamda bu son depremdi" ifadesini kullanarak, Marmara tabanındaki fay yapıları hakkında detaylı bilgiler verdi.

Marmara'daki mevcut fayların durumu değerlendirildi

Üşümezsoy, Adalar fayı için "ölü bir fay" tanımlamasını yaparken, asıl riskin Kumburgaz-Büyükçekmece arasında yer alan yaklaşık 30 kilometrelik bir fay segmentinde olduğunu söyledi. Bu bölgedeki son depremlerle birlikte stresin büyük ölçüde boşaldığını belirten Üşümezsoy, büyük bir deprem için gerekli uzunlukta aktif bir fay hattının bulunmadığını vurguladı.

İzmir ve Tokat için uyarı yapıldı

İstanbul için büyük bir deprem beklemediğini ifade eden Üşümezsoy, dikkat edilmesi gereken bölgeler olarak İzmir Karaburun-Kütahya hattı ile Tokat/Kazova bölgesine işaret etti. Bu bölgelerde potansiyel risklerin daha yüksek olduğunu belirten Üşümezsoy, değerlendirmelerini arazi gözlemleri ve jeolojik bilgiler ışığında yaptığını söyledi.