Rusya, drone saldırıları ve teknik arızalar sonucu rafinerilerde meydana gelen hasarlara rağmen Şubat ayında planlananın üzerinde ham petrol ihracatı gerçekleştirdi. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve müttefiklerinin oluşturduğu OPEC+ grubuyla yapılan anlaşma kapsamında, Rusya'nın ham petrol üretimi günlük 9,5 milyon varil olarak belirlenmişti.

OPEC+ Anlaşması ve Rusya'nın Üretim Kısıtlamaları

Rusya, OPEC+ grubuyla yaptığı anlaşma gereğince, ham petrol ve akaryakıt ihracatında gönüllü olarak sırasıyla günlük 300.000 varil ve 200.000 varil azaltımı onayladı. Ancak, Moskova'nın ham petrol birikimi ve sınırlı rafineri kapasitesi, söz verilen üretim kısıtlamalarını uygulamasını zorlaştırıyor.

Rusya'nın Rafineri Kapasitesi ve İhracat Artışı

Rusya'dan yapılan ham petrol tedarikinde artış olduğuna dair işaretler bulunuyor. Primorsk, Ust-Luga ve Novorossiysk limanlarından gerçekleşen petrol sevkiyatlarının, önceki tahminlerin üzerinde olması bekleniyor.

Alt Başlık 4: Rus Rafinerilerindeki Hasar ve Etkileri Ukrayna'nın insansız hava aracı saldırısı sonucu Karadeniz'de bulunan Tuapse rafinerisinin Mart ayına kadar faaliyete geçemeyeceği bildirildi. Baltıklar ve Rusya'nın güneyindeki diğer rafinerilere yapılan saldırılar da petrol ihracatında artışa yol açtı.

OPEC+'nın Tedarik Taahhütleri Üzerindeki Olası Etkiler

Petrol endüstrisi analistleri, Rusya'nın değişmeyen petrol üretimi ve sınırlı depolama kapasitesinin, rafinaj kapasitelerindeki düşüşle birleşerek ham petrol ihracatının artmasına neden olacağını ve bu durumun OPEC+'nın tedarik taahhütleri üzerinde olumsuz bir etki yaratabileceğini belirtiyor.

Editör: Halit Alptekin