Rusya'nın uzay kuruluşu Roscosmos, kozmonot Oleg Kononenko'nun yörüngede geçirdiği süreyle yeni bir dünya rekoru kırdığını duyurdu. Gennady Padalka'nın 878 günlük rekorunu geride bırakan Kononenko, uzayda geçirilen toplam süre açısından yeni bir kilometre taşı belirledi.

Kononenko'nun Rekor Kıran Uzay Yolculuğu

Kononenko'nun, 5 Haziran'da toplamda 1000 gün ve Eylül sonunda 1110 gün uzayda geçireceği bekleniyor. Roscosmos'un verdiği bilgiye göre, saat 08.30 itibarıyla Kononenko, rekoru kırdı. Kononenko, bu başarısını, "Rekor kırmak için değil, sevdiğim işi yapmak için uzaya gittim " sözleriyle mütevazı bir şekilde ifade etti.

Rus Uzay Programının Tarihçesi ve Günümüzdeki Durumu

Sovyetler Birliği'nin uzay yarışında öncülüğünü ve 1991'deki çöküşünden sonra yaşanan finansal sıkıntıları anımsatan Roscosmos, kozmonotların başarılarının önemine vurgu yaparken, mevcut sorunlara da işaret etti. Uzay programlarında yaşanan gerilemeyi tersine çevirme konusunda taahhütlerde bulunan yetkililer, hâlâ devam eden zorluklarla mücadele ediyor.

Uzayda Yaşam ve Kozmonot Olmanın Zorlukları

Kononenko, ağırlıksızlık koşullarının fiziksel etkilerine karşı düzenli egzersiz yaparken, Dünya'ya dönüşte yaşanan hayatın kaçırıldığı gerçeğiyle yüzleştiğini belirtiyor. Kozmonotlar artık aileleriyle teknoloji sayesinde iletişim kurabiliyor, ancak mesleğin giderek daha karmaşıklaştığını ve hazırlığın kolaylaşmadığını dile getiriyor.

Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki İşbirliği ve Gelecek Planları

Kononenko'nun mevcut ISS yolculuğu Soyuz MS-24 ile başladı ve ISS, ABD ile Rusya arasındaki işbirliğinin sürdüğü az sayıdaki uluslararası projeden biri olmaya devam ediyor. Rusya'nın Ukrayna işgali ve sonrasında bozulan iki ülke arasındaki ilişkilere rağmen, Roscosmos ve NASA'nın ISS'de işbirliğini 2025'e kadar sürdürme planları bulunuyor.

Editör: Halit Alptekin