A1 Capital Yatırım'ın günlük bülteninde, küresel borsaların dört aydır aralıksız kazanç sağladığına dikkat çekiliyor. Şubat ayı, genelde borsa için olumsuz bir ay olarak değerlendirilse de, bu dönemde piyasalar beklenenden daha iyi performans gösterdi. Yatırımcılar, yapay zekanın potansiyeli ve ABD ekonomisinin dayanıklılığından etkilenerek, kurumsal kazançlar sayesinde güven tazeledi. Merkez bankalarının açıklamaları artık piyasaları eskisi kadar etkilemiyor.

Enflasyon Göstergeleri ve Piyasa Etkileri

ABD'deki enflasyon ölçümü olan çekirdek PCE, yıllık bazda %2,8 artarak beklentilerle uyumlu çıktı. Bu verinin ardından borsa endeksleri kazançlarını artırırken, ABD 10 yıllık tahvil getirileri neredeyse yatay bir seyir izleyerek %4,35 ile %4,20 arasında dalgalanmaya devam etti. Piyasalar, yazdan önce bir faiz indirimi beklentisi içinde değil.

Euro Bölgesi Enflasyon Verileri ve ECB Politikaları

Euro Bölgesi TÜFE'si, Şubat ayında yıllık %2,6'ya gerileyerek beklentilerin üzerine çıktı. Çekirdek enflasyonun %0,2 puan düşüşle %3,1'e gerilemesi, beklenenden daha yavaş bir düşüş oldu. Enflasyon verileri, politika yapıcıların enflasyonun %2 hedefine doğru ilerlediği konusunda iyimser olmalarını sağlıyor.

FED ve ECB'nin Faiz Politikaları

Fed ve ECB'nin faiz politikaları arasındaki ilişki de dikkate değer. Haziran ayı itibarıyla ECB'nin faiz indirimi ihtimali %98,20 olarak değerlendirilirken, Fed için bu oran %83,30. Bu durum, ECB'nin Fed'i takip etme eğilimini tersine çeviriyor gibi görünüyor.

Küresel ve Yerel Ekonomik Veriler

Haftalık veri takviminde, ECB'nin Mart toplantısının ardından faiz oranlarında bir değişiklik beklenmiyor. ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell, 6 ve 7 Mart'ta Kongre komiteleri önünde güncel ekonomik bilgileri paylaşacak. ABD'nin 8 Mart'taki aylık istihdam verileri de yakından takip edilecek. Yerel olarak, Türkiye'de Şubat enflasyon verileri, Hazine nakit dengesi ve Fitch'in Türkiye değerlendirmesi önemli gelişmeler arasında yer alıyor.

Editör: Halit Alptekin