Küba'da komünist yönetim altında yaşanan gıda kıtlığı döneminde meydana gelen ve ülkedeki nadir büyük soygunlardan biri olarak kayıtlara geçen olayda, 133 ton tavuğun çalınmasıyla ilgili 30 kişi aranıyor.

Küba devlet televizyonunun Cuma gecesi geç saatlerdeki raporuna göre, başkent Havana'da bulunan bir devlet tesisi soyuldu. Hırsızlar, 1.660 kutu içindeki tavuk etlerini çalarak satışından elde ettikleri geliri beyaz eşya ve elektronik cihaz alımına harcadı.

Fidel Castro'nun 1959'daki devriminden bu yana devam eden "karne" sistemi kapsamında, halka sübvansiyonlu temel gıda maddeleri sağlanıyor. Çalınan tavukların bu sisteme ayrıldığı belirtildi. COPMAR adlı hükümete bağlı gıda dağıtım şirketinin müdürü Rigoberto Mustelier, çalınan miktarın, bir eyalette bir ay boyunca dağıtılabilecek tavuk miktarına eşdeğer olduğunu vurguladı.

Ülkedeki ekonomik kriz nedeniyle gıda, yakıt ve ilaç sıkıntısının artması, karneyle dağıtılan tavuk miktarında ciddi düşüşlere yol açtı. Sübvansiyonlu ürünler, planlandığından çok daha geç halka ulaşıyor. Bu durum, ayda ortalama 4.209 peso (yaklaşık 14 dolar) kazanan Küba halkını geçim derdine düşürüyor.

Hırsızlık olayının ne zaman gerçekleştiği tam olarak açıklanmamakla birlikte, yetkililer olayın gece yarısı ile sabah 02:00 saatleri arasında meydana geldiğini düşünüyor. Güvenlik kameraları, tavukları taşıyan kamyonları tespit etti.

Suçlanan 30 kişi arasında fabrika çalışanları, BT personeli, güvenlik görevlileri ve şirketle doğrudan ilişkisi olmayan yabancılar bulunuyor.  Yetkililere göre suçlular bulunduğu takdirde, 20 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalabilirler.

Ülkede COVID-19 salgınının sonrasında artan ekonomik zorluklarla birlikte suç oranları da yükseldi. Ancak Küba'da bu ölçekteki büyük hırsızlık vakaları hala nadir olarak görülüyor.

Editör: Halit Alptekin