Körfez bölgesindeki başlıca borsalar, dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısı olan Çin'deki ekonomik reformlara ilişkin endişeler ve petrol fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle Salı günü erken işlemlerde değer kaybetti. Çin'in kalkınma modelini dönüştürme çabaları, tüketimdeki yavaşlamadan kaygı duyan yatırımcıların ilgisini çekmeyince, petrol fiyatları ikinci gün de düşüşe geçti.

OPEC+ İttifakının Üretim Kesintisi Kararı

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve müttefiklerini içeren OPEC+ ittifakı, küresel büyüme ve artan üretim kaygıları arasında petrol fiyatlarını desteklemek amacıyla Pazar günü gönüllü petrol üretim kesintilerini ikinci çeyreğe kadar günlük 2,2 milyon varil olarak uzattı.

Suudi Arabistan ve Diğer Körfez Ülkelerindeki Borsa Hareketleri

Ana Suudi endeksi %0,1 oranında azaldı. Krallığın en büyük bankası olan Suudi Arabistan Ulusal Bankası'nın hisseleri %1,2 değer kaybetti. Buna karşılık, petrol devi Saudi Aramco'nun hisseleri %0,6 oranında artış gösterdi. Singapurlu Temasek Holdings'in, Pavilion Energy'nin varlıklarının çoğunu satın alma sürecinde Saudi Aramco'nun da değerlendirmede olduğu bildirildi.

Abu Dabi'deki endeks %0,1, Dubai'deki ana endeks ise %1,1 oranında düştü. Dubai'de Emaar Properties ve Salik Traffic Services hisselerinin düşüşü piyasalara etki etti.

BAE ve Katar Borsalarındaki Son Durum

BAE'de, petrol dışı ticari faaliyetin Şubat ayında hızlandığı gösteren bir anket, piyasalarda iyimser bir hava yarattı. Katar'da ise endeks %0,7 düşüş gösterdi ve Körfez'in en büyük bankası Katar Ulusal Bankası'nın hisseleri %1,7 değer kaybetti. Körfez bölgesindeki çoğu hisse senedi negatif bölgede seyrediyor.

Editör: Halit Alptekin