Almanya'nın kimya sektörü, Kızıldeniz üzerinden sevkiyatlarda yaşanan gecikmelerden dolayı sıkıntı yaşamaya başladı. Bu durum, sektörde tedarik kesintilerine yol açarak bazı şirketlerin üretimlerini kısmalarına sebep oldu. Araba parçaları, mühendislik ekipmanları, kimyasallar ve çocuk oyuncakları gibi önemli Asya ithalatlarının Avrupa'ya ulaşım süresi, ABD'nin başlattığı saldırılar sonucu Husilerin etkisiyle Kızıldeniz ve Süveyş Kanalı yerine Afrika çevresinden transit geçiş yapılması kararıyla arttı.

Almanya Kimya Sektörünün Durumu

Almanya'daki kimya sektörü, yıllık 260 milyar euro (282 milyar dolar) satış hacmiyle ülkenin üçüncü büyük sektörü olarak kabul ediliyor.  Sektör, ithalatının yaklaşık üçte birini Asya'dan sağlıyor.
Kimya Sektöründeki İthalat Gecikmeleri Maliyetleri Artırıyor
Kızıldeniz nakliye krizi, Alman ekonomisinin zaten durgunluk ve artan işgücü ile enerji maliyetleri nedeniyle baskı altında olduğu bir dönemde meydana geldi. Standard & Poor's Global'e göre, kimya sektörü Avrupa'da en fazla risk altında olan sektörler arasında yer alıyor.

Maliyetler ve Etkiler

İthalattaki gecikmeler, kimya sektörü için ciddi sorunlar yaratıyor. Gerekli hammaddeyi taşıyan tankerlerin ulaşımının yaklaşık 14 gün daha uzaması, akaryakıt maliyetlerinin artmasına neden oluyor. Maliyet artışının sadece bir kısmı müşteriler tarafından karşılanabiliyor, bu da sektördeki şirketler üzerinde ekonomik baskı oluşturuyor.

Editör: Halit Alptekin