GÜNDEM

İşsizlik sigortası düzenlemelerine AYM’den onay çıktı

Anayasa Mahkemesi, 7495 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu ve bazı kanun değişikliklerine ilişkin iptal başvurusunu reddettiğini Resmi Gazete'de duyurdu.

Abone Ol

Anayasa Mahkemesi (AYM), 7495 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’da yer alan bazı düzenlemelerin iptali için yapılan başvuruyu reddetti. CHP tarafından yapılan başvuruda, 7495 sayılı kanunla getirilen değişikliklerin Anayasa'ya aykırı olduğu iddia edilmişti. Ancak AYM, başvuruda yer alan düzenlemeleri Anayasa'ya uygun bularak iptal istemlerini kabul etmedi.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan karara göre, 7495 sayılı kanunla 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'na eklenen geçici 101. madde de Anayasa'ya uygun bulundu. Bu maddeyle, işverenlerin sigortalılara ilişkin toplam prim ödeme gün sayısının belirli bir tutarla çarpılması sonucu ortaya çıkan meblağın, sigorta primlerinden mahsup edilerek İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanması hükme bağlanmıştı.

İş sağlığı ve güvenliği düzenlemeleri de incelendi

7495 sayılı kanunla, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nda yapılan değişiklikler de AYM tarafından değerlendirildi. İş sağlığı ve güvenliği konularında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına tanınan ölçüm ve denetim yetkilerine ilişkin düzenlemelerin yürürlükten kaldırılması, mahkemece Anayasa'ya uygun bulundu.

Ayrıca, teftiş görevlilerinin güvenliklerini sağlama amacıyla kolluk kuvvetlerinden yardım talep etmelerine imkan tanıyan hüküm de anayasal bulunarak iptal edilmedi.

Kısa çalışma ödeneği ve prim desteği düzenlemeleri onaylandı

Anayasa Mahkemesi, kısa çalışma ödeneği süresinin işsizlik ödeneği hak sahipliği süresinden düşülmesine yönelik düzenlemenin de Anayasa’ya uygun olduğuna karar verdi. Ayrıca, 31 Aralık 2015'e kadar işe alınan sigortalılar için prim desteğinin İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanmasına ve bu desteğin 31 Aralık 2025'e kadar devam etmesine ilişkin hüküm de onaylandı. Düzenlemede Cumhurbaşkanına bir yıl süreyle uzatma yetkisi tanınması da Anayasa'ya aykırı bulunmadı.