Irak, bugün ( Pazartesi)gerçekleştirilen ilk il meclisi seçimlerinde oy kullanıyor. 2025 yılında yapılacak parlamento seçimlerinin öncüsü olan bu seçimler, İran'la yakın bağları olan grupların güç kazanmasının beklendiği bir dönemi işaret ediyor. Seçimler, Saddam Hüseyin'in devrilmesinden sonra 2003 yılında ABD tarafından kurulan Irak'ın genç demokrasisi için önemli bir sınav niteliğinde.

Gençler arasında artan seçmen ilgisizliği, Irak'ın petrol zenginliğinin yanlış yönetilmesi veya yozlaşma sonucu ortaya çıkıyor. Bu durum, ülkenin dünyanın en yozlaşmış ülkeleri arasında yer almasına yol açıyor.

Üst düzey politikacılar, seçmen katılımının yüksek olması için çağrıda bulunurken, oylama özel bir toplantı sonrasında medyaya açık lüks bir salonda gerçekleştirildi. 16 milyondan fazla Iraklı'nın oy kullanmak için kaydolduğu seçimlerde, katılım oranı 2021'deki parlamento seçimlerinden daha az oldu.
Irak'taki Seçimlerde Yoğun Güvenlik Önlemleri Alındı

En son 2013 yılında yapılan yerel seçimler, İslam Devleti militanlarına karşı yürütülen savaş nedeniyle ertelendi. Şii Müslüman ittifakının iktidarda olduğu dönemde, Mukteda el-Sadr'ın boykotu ile siyasi dengeler değişti. Seçim sonuçlarının, özellikle Şiilerin çoğunlukta olduğu güney illerinde, bu ittifakın kontrolünü daha da pekiştirmesi bekleniyor.

Yerel projelere harcanabilecek devlet petrol zenginliği ve hizmetler aracılığıyla etkisini artırması öngörülen Şii ittifakı, parlamentoda da en büyük bloğu oluşturuyor. Sadr, seçimlerin yozlaşmış siyasi sınıfın hakimiyetini güçlendireceğini belirtti.

Irak'ın 18 vilayetinin 15'inde gerçekleştirilen oylamada, güçlü atamaları içeren 285 konsey üyesi seçildi. Irak'ın yarı özerk Kürdistan bölgesindeki seçimlerin gelecek yıl yapılması planlanıyor. Eski Başbakan Nuri el-Maliki'nin listeleri ve İran destekli grupların listeleri, seçimlerin ardından birlikte yöneteceklerini ifade ettiler. Ülkenin en güçlü iki Sünni Müslüman lideri Muhammed Halbusi ve Khamees Khanjar'ın da yarıştığı bu seçimler, Irak'ın siyasi ve ekonomik geleceği için kritik bir dönemeç oluşturuyor.

Editör: Halit Alptekin