Türkiye'nin hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü, 2024 yılının ilk dört ayında, ihracatını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6 artırarak 4 milyar dolarlık bir hacme ulaştı.

İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) tarafından da desteklenmiş durumda olan bu artış; İHBİR'in ihracatı yüzde 3,3 artışla 1 milyar 222 milyon dolar olarak kaydedildi.

Nisan Ayında İhracat Rakamları

İHBİR tarafından açıklanan nisan ayı ihracat rakamları, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 1,3 artış gösterdi ve 264 milyon dolar oldu. Aynı zamanda, Türkiye genelinde hububat sektörünün nisan ayı ihracatı yüzde 3,2 artarak 885 milyon dolara ulaştı.

İhracatın Coğrafi Dağılımı ve Başlıca Ürünler

Stokçuluk yapanlara "kepenk kapatma" cezası! Stokçuluk yapanlara "kepenk kapatma" cezası!

Nisan ayında, Türkiye'nin hububat sektörü en fazla ihracatı Irak'a yaparken, ABD ve Cezayir de önemli pazarlar arasında yer aldı. İHBİR bünyesinde ise en çok ihracat yapılan ülkeler sırasıyla İran, ABD ve Irak oldu. Ürün bazında bakıldığında, pastacılık ürünleri 207,2 milyon dolarla en fazla ihracat yapılan mal grubunu oluştururken, değirmencilik ürünleri 151 milyon dolarla ikinci, diğer gıda müstahzarları ise 138,2 milyon dolarla üçüncü sırada yer aldı.

Sektörün Rekabet Sorunları ve Geleceği

İHBİR Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Taycı, ihracat artışındaki en büyük etken olarak pazar çeşitliliğini gösterdi. Taycı, kur ve enflasyon kaynaklı olarak rekabet güçlerinin azalmaya başladığını belirtti. Sektörün başlıca avantajlarının kaliteli ürün ve uygun fiyat olduğunu ifade eden Taycı, "Özellikle şekerli ve kakaolu mamuller özelinde İspanya ve İtalya'nın fiyatlarıyla aynı olduğumuz yerde avantajımızı kaybederiz," dedi ve ekledi ki bu durum sektörün rekabet gücüne dair endişeler yaratmaktadır.

Editör: Merve Öney