Merkez bankalarının faiz indirimleri konusundaki temkinli yaklaşımları, dünya borsaları ve hisse senetleri üzerinde baskı oluşturuyor. Çarşamba günü, dünya borsaları ve tahvilleri, merkez bankalarının faiz indirimi iddialarına karşı çıkışları sonucunda büyük bir darbe aldı. Bu gelişmeler, Çin'in ekonomik toparlanma sürecindeki düzensizliklerin de etkisiyle, ülkenin hisse senetlerinin neredeyse beş yılın en düşük seviyelerine gerilemesine yol açtı. Dolar ise, Federal Reserve Guvernörü Christopher Waller'ın açıklamaları sonrasında bir ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

Avrupa Merkez Bankası'nın Faiz Duruşu

Hollanda merkez bankası başkanı Klaas Knot, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) aşırı faiz indirimlerinin parasal gevşemeyi engelleyebileceğini belirtti. Bu açıklama, Avrupa hisse senetlerinin %1'den fazla düşmesine ve Londra FTSE'sinin %1,6 değer kaybetmesine neden oldu.

Hisse Senetleri ve Merkez Bankalarının Stratejileri

Yatırım şirketi St. James's Place'in baş yatırım yetkilisi Justin Onuekwusi, merkez bankalarının faiz indirimleri konusunda erken hareket etmeyeceğine dair ifadelerin piyasalarda oynaklık yarattığını belirtti. Bu durum, hisse senetleri piyasasında önemli bir faktör haline geldi.

Faiz İndirimleri ve Piyasa Beklentileri

CME FedWatch aracına göre, piyasalar Mart ayında Federal Reserve'in faiz oranlarını %65 olasılıkla düşüreceğini fiyatlıyor. ECB'nin bu yıl faiz indirimlerine devam etmesi beklenirken, Christine Lagarde, bahar sonlarına doğru 2024 toplu sözleşme verilerini gözden geçireceklerini ifade etti.

Çin Ekonomisinin Durumu ve Hisse Senetleri

Çin ekonomisi, beklenenden daha sarsıntılı bir büyüme sergiledi ve bu durum, mavi çip endeksinin beş yılın en düşük seviyesine gerilemesine yol açtı. Hong Kong Hang Seng Endeksi de %3,7 düşüşle 14 ayın en düşük seviyesine ulaştı.

Doların Gücü ve Global Piyasalar

ABD para birimi, dolar endeksi ile bir ayın en yüksek seviyesine ulaşırken, euro ve sterlin karşısında da değer kazandı. Bu durum, global hisse senetleri piyasalarını etkilemeye devam etti.

İngiltere Ekonomisi ve Tahvil Getirileri

İngiltere'nin yıllık enflasyon oranının artışı, tahvil getirilerinde artışa yol açtı. KPMG baş ekonomisti Yael Selfin, enflasyonun düşmesinin, İngiltere Merkez Bankası'nı faiz oranlarını düşürmeye başlamaya iteceğini belirtti.

Editör: Halit Alptekin