ATO Genel Başkanı Gürsel Baran: Enflasyon muhasebesi işletmeler için yük oluşturuyor
Ankara Ticaret Odası (ATO) Genel Başkanı Gürsel Baran, enflasyon muhasebesinin işletmeler için özellikle sermaye yapısı güçlü olmayan işletmeler için yük oluşturduğunu belirtti. Baran, enflasyon düzeltmesi hesaplamalarıyla ortaya çıkan farklardan dolayı mükelleflere ilave vergi çıkmasının vergi adaletini zedeleyeceğini ifade etti.
ATO Paneli: Enflasyon Düzeltmesi Tartışıldı
Enflasyon Muhasebesinin Tarihçesi
ATO Meclis Salonu'nda gerçekleştirilen 'Enflasyon Düzeltmesi, Enflasyon Muhasebesi Midir?' panelinde, enflasyon düzeltmesi uygulamasının avantajları, dezavantajları ve hukuki boyutları ele alındı.
Panelde konuşan ATO Başkanı Gürsel Baran, 2003 yılında Türk Vergi Sistemi'ne dahil olan ve 2004'te bir kez uygulanan enflasyon muhasebesinin, 2021 yılında şartlar oluşmasına rağmen ertelendiğini belirtti. 2022 yılında ise vergisel bir sonuç doğurmaksızın yeniden uygulanmaya başlandığını ifade etti.
Enflasyonla Mücadele Kararlılığı
Ülke Ekonomisi ve Enflasyon
Enflasyonun ekonomiler için büyük bir sorun olduğunu vurgulayan Baran, Türkiye'de enflasyonla mücadele kararlılıkla sürdürüldüğünü belirtti. Alınan tedbirlerin sonuç vermeye başladığını, ancak henüz başarıya ulaşılamadığını söyledi. Baran, yüksek enflasyon ve faizlerin, sermaye yapısı güçlü olmayan işletmelerin finansmana erişimini zorlaştırdığını dile getirdi.
Vergi Adaleti ve Enflasyon Muhasebesi
Baran: Vergi Adaleti Zedeleniyor
Baran, enflasyon muhasebesinin işletmeler için yük oluşturduğunu ve enflasyon düzeltmesi hesaplamalarıyla ortaya çıkan farklardan dolayı mükelleflere ilave vergi çıkmasının vergi adaletini zedeleyeceğini belirtti. Baran, ekonominin ve vergi gelirlerinin sürdürülebilirliğinin sağlanmasının öncelikli konuları olduğunu ve enflasyon düzeltmesinin vergisel bir sonuç doğurmadan muhasebe işlemi olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.