Dünya Altın Konseyi (WGC) Baş Piyasa Stratejisti John Reade, artan altın üretimine rağmen madencilik sektöründe yapısal sorunların devam ettiğini belirtti. Reade, "2024'te yıllık bazda %4 artışla rekor ilk çeyrek maden üretimi gördük. Ancak maden üretimi 2016, 2018 yılları civarında durağanlaştı ve o zamandan beri büyüme kaydedemedik" dedi.

Keşiflerin Zorlaşması

WGC, altın madeni yataklarının bulunmasının ve üretim artışının sürdürülebilirliğinin zorlaştığını bildirdi. Reade, dünya çapında birçok altın yatağının halihazırda keşfedildiğini ve yeni yatakların bulunmasının zorlaştığını vurguladı.

Üretim Rakamları

Uluslararası ticaret birliğinin verilerine göre, 2023'te madencilik üretimi bir önceki yıla göre sadece %0,5 arttı. 2022'de yıllık bazda büyüme %1,35 iken, bir yıl önce %2,7 seviyesindeydi. 2020 yılında ise küresel altın üretimi %1'lik gerileme ile son yirmi yılın ilk düşüşünü yaşadı.

Sermaye ve İzin Zorlukları

Altın madenciliği sektörü sermaye yoğun bir sektör olarak biliniyor. WGC verilerine göre, bir madenin üretime hazır hale gelmesi ortalama 10 ila 20 yıl sürüyor ve önemli keşif ve geliştirme süreçleri gerektiriyor. Küresel altın keşiflerinin yalnızca %10'u madencilik faaliyetlerini garanti altına almak için yeterli maden içerebiliyor.

Küresel Altın Rezervleri

Dünya çapında bugüne kadar yaklaşık 187.000 ton altın çıkarıldı. Bu kaynakların çoğunluğu Çin, Güney Afrika ve Avustralya’dan geliyor. ABD'nin jeolojik araştırmalarına göre çıkarılabilecek 57.000 ton altın kaldığı tahmin ediliyor.

İzin Alma Süreci ve Maliyetler

Reade, keşif süreçlerinin yanı sıra hükümetlerden izin almanın zorlaştığına ve daha fazla zaman gerektirdiğine dikkat çekti. Madencilik şirketlerinin faaliyete geçebilmesi için gereken lisansların ve izinlerin alınması birkaç yıl sürebiliyor. Ayrıca, yol, elektrik ve su gibi altyapı gerektiren birçok madencilik projesi bulunduğunu ve bu durumun ek maliyetler doğurduğunu belirtti.

Editör: Merve Öney