ABD ve İngiliz yetkililer, Salı günü Çin'den gelen artan siber tehditler konusunda uyarılarda bulundu. Beyaz Saray siber direktörü, Pekin'in siber alanda kaos yaratma kapasitesine sahip olduğunu söylerken, İngiltere Hükümet İletişim Merkezi (GCHQ) başkanı "çağ belirleyici" bir meydan okumadan bahsetti.

ABD ve İngiltere'den Endişe

ABD ve Avrupa'da, Çin'in iddia edilen siber ve casusluk faaliyetleriyle ilgili endişeler artıyor. Pekin ise bu suçlamaları reddediyor. GCHQ direktörü Anne Keast-Butler, Birmingham'daki bir güvenlik konferansında yaptığı konuşmada, "Çin, Birleşik Krallık için gerçek ve artan bir siber risk oluşturuyor," dedi.

GCHQ'nun Pekin'in faaliyetlerine verdiği yanıtın en öncelikli görevlerinden biri olduğunu belirten Keast-Butler, Çin'in zorlayıcı ve istikrarsızlaştırıcı eylemlerinin uluslararası normları tehdit ettiğini söyledi. İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, İngiltere'nin "Rusya, İran, Kuzey Kore ve Çin gibi otoriter devletlerin ekseninden" tehdit aldığını belirtti. Ayrıca, İngiliz savcıların Hong Kong'un dış istihbarat servisine yardımcı olan üç erkeği suçladığını ve Çin'in bu davayı uydurma olarak nitelendirdiğini açıkladı.

Çin Büyükelçisinin Çağrılması

İngiltere, Salı günü Çin büyükelçisini çağırarak siber saldırıların ve casusluk bağlantılarının kabul edilemez olduğunu iletti. Geçen yıl GCHQ başkanlığına atanan Keast-Butler, Sunak ile aynı görüşte olduğunu belirterek, önümüzdeki yılların tehlikeli ve dönüştürücü olacağını söyledi. "Rusya ve İran anında tehditler oluşturuyor, ancak Çin 'çağ belirleyici' bir meydan okumadır," dedi.

Kaos Yaratma İddiası

ABD Ulusal Siber Direktörü Harry Koker, konferansta Çinli askeri hackerların ABD savunmalarını aşıp ABD çıkarlarını "benzeri görülmemiş bir ölçekte" hedef aldığını söyledi. "Bir kriz veya çatışma senaryosunda, Çin, önceden yerleştirilmiş siber yeteneklerini sivil altyapıda kaos yaratmak ve ABD askeri eylemlerini caydırmak için kullanabilir," dedi.

ABD yetkilileri, geçen ay Pekin ile, Çinli hackerların kişisel bilgisayarlar ve sunuculardan oluşan geniş bir küresel ağı kullanarak onlarca Amerikan kritik altyapı kuruluşuna sızdığı geniş kapsamlı bir siber casusluk kampanyası olan "Volt Typhoon" hakkında yüzleşti. FBI Direktörü Christopher Wray, bunun Çin'in ABD'yi Tayvan'ı savunmaktan caydırma amacının bir parçası olabileceğini öne sürdü. Çin dışişleri bakanlığı sözcüsü ise Volt Typhoon'un Çin hükümetiyle ilgisi olmadığını söyledi.

İngiltere-Çin İlişkileri Geriliyor

İngiltere ve Çin arasındaki ilişkiler, iddia edilen Çinli casusların tutuklanması ve Çin devlet destekli hackerların İngiltere seçim gözlemcisinden veri çaldığı suçlamalarıyla daha da gerildi. İngiltere Başbakanı Sunak, geçen ay, Çin devlet bağlantılı aktörlerin İngiliz milletvekillerine ve medyasına karşı "kötü niyetli siber kampanyalar" yürüttüğünü söyledi. Çin, İngiliz silahlı kuvvetlerinin ödeme sistemine yapılan saldırının arkasında olduğunu belirtti. Pekin, bu suçlamaları saçma olarak nitelendirdi.

Çin'den Tepki

Çin dışişleri bakanlığı sözcüsü Wang Wenbin, Salı günü düzenlediği basın toplantısında, İngiltere'nin Çin casusları ve siber saldırılar hakkındaki iddialarını defalarca abarttığını belirtti.

Editör: Halit Alptekin