Çin, Endonezya ve Tayvan menşeli paslanmaz çelik ürünlerine yönelik yüzde 20 ek vergi talebi, çelik ürünlerini kullanan sektörlerin tepkisini çekti. Sektör temsilcileri, maliyetlerin halihazırda yüksek olduğunu, ek vergilerin daha farklı zorluklara yol açabileceğini belirten ortak bir bildiri yayımladı.

Vergi Artışı ve Maliyetler

Paslanmaz çelik ürünlerine uygulanan gümrük vergisi oranı, geçtiğimiz yıllarda yüzde 17'ye kadar yükseltilmiş, ancak iki yıl önce yüzde 8'e düşürülmüştü. Bu oran, yıl başında tekrar yüzde 12'ye çekildi. Beyaz eşya, otomotiv, mutfak eşyaları ve medikal sektörlerinde kullanılan paslanmaz çelik ürünleri, maliyet artışlarına neden olduğu gerekçesiyle tepki topladı.

İthalat Zorunluluğu

Sektör temsilcileri, paslanmaz çelik ürünlerinde yüksek gümrük vergisi uygulandığında Türkiye sanayisinin zarar gördüğünü belirtti. Türkiye’nin ihtiyacının yüzde 70’inin ithalat yoluyla karşılanmasının zorunlu olduğunu vurgulayan temsilciler, ek vergilerin yerli firmaların rekabet gücünü düşüreceğini ifade etti.

Vergi Artışlarının Etkileri

Diğer demir-çelik ürünlerinin fiyatları 650-1.250 dolar/ton seviyesindeyken, paslanmaz çelik ürünlerinde bu rakamın 2.500-5.000 dolar/ton olduğu bildirildi. Yeni gümrük vergisi oranıyla 300-600 dolar/ton ilave maliyetin ortaya çıkacağı ve yerli firmaların yurt dışı pazarlarda rekabet gücünü olumsuz etkileyeceği belirtildi.

Yerli Üretim Yetersizliği

Türkiye’nin yıllık yaklaşık 650.000 ton soğuk haddelenmiş paslanmaz çelik tüketimine karşın, soğuk haddeleme kapasitesinin sadece 200.000 ton/yıl olduğu açıklandı. Gümrük vergisine tabi olmayan Avrupa Birliği ve Güney Kore firmalarının ürün fiyatlarını vergi artışına paralel olarak artıracağı ve bu durumun Türkiye ekonomisini olumsuz etkileyeceği vurgulandı.

İstihdam ve Rekabet Üzerindeki Etkiler

İthal edilen çeliğin dünya fiyatlarının çok üstünde mâl olmasına yol açacak gümrük vergisi uygulamasının, on binlerce kişilik istihdam oluşturan sektörlerde faaliyet gösteren yüzlerce firmanın kapanmasına neden olabileceği belirtildi. Ek vergiden avantaj sağlayan tek firmanın 400 kişilik istihdamına karşın, olumsuz etkilenen firmaların toplamda 829 bin 433 kişiye istihdam sağladığı ifade edildi.

Vergi Sıfıra İndirilmeli

Paslanmaz çelik ürünlerinde gümrük vergisinin sıfıra indirilmesi gerektiği vurgulandı. Ayrıca, anti-damping soruşturma talep dosyasının soruşturma aşamasına geçilmeden reddedilerek önlemsiz bir şekilde kapatılması için gerekli destek talep edildi.

Editör: Merve Öney