Genişleyen BRICS, tahıl pazarında güç birliği yapmayı planlıyor. Ekonomistler, BRICS ülkelerinin genişlemesiyle birlikte kendi kendine yeten ve dolarsız bir tahıl piyasası oluşturabileceklerini öngörüyor.

Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın oluşturduğu bu grup, Mısır, Etiyopya, İran, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni de kapsayacak şekilde büyüdü. Grubun bu genişlemesi, üye ülkelerin temel tahıl üretimi ve tüketimini dengeleyerek yeni bir ekonomik yapı oluşturuyor.

Rusgrain Union'dan Dolar Dışı Ticaret Hamlesi

Rusya Tahıl İhracatçıları Birliği, ABD dolarını kullanmaksızın, grup içinde tahıl ticareti yapacak bir platform kurmayı öneriyor. Rus ekonomi gazetesi Vedomosti'nin incelediği bir mektupta, bu yeni ticaret platformunun oluşturulması önerisi dikkat çekiyor.

BRICS'in Tahıl Üretimindeki Ağırlığı Artıyor

2023 yılı sonunda beş BRICS ülkesinin tahıl üretimi dünya üretiminin %42'sini, tüketimi ise %40'ını oluşturacak. Grubun genişlemesiyle birlikte bu oranların sırasıyla %44'e yükselmesi bekleniyor. Bu veriler, BRICS ülkelerinin dünya tahıl pazarındaki ağırlığını gösteriyor.

BRICS'in Tahıl Ticaretindeki Etkisi

ProZerno'nun CEO'su Vladimir Petrichenko, buğday, mısır ve soya fasulyesi ticaretinde BRICS ülkelerinin etkisinin büyük olduğunu belirtiyor. Bu ürünlerin dünya ticaretinde BRICS ülkelerinin payı önemli ölçüde yüksek.

BRICS'ten Tahıl Borsası Fikri

Rusya Tahıl İhracatçıları Birliği Başkanı Eduard Zernin, BRICS "tahıl borsası" kurma fikrini destekliyor. Zernin, bu borsanın, dolar dışında farklı para birimlerinde işlem yaparak BRICS ülkelerinin tarımsal ürün ticaretinde merkezi bir rol oynamasını öngörüyor.

Editör: Halit Alptekin