Son dönemlerde, altın fiyatlarının tarihi zirvelere ulaşmasına karşın altın fonlarının bu performansı yakalayamadığı eleştirileri gündeme geldi. Ancak, aylık bazda incelendiğinde, bu fonların getirilerinin gram altını geçtiği gözlemleniyor. Mart ayının başından itibaren bu fonlara 15 binden fazla yeni yatırımcının katılması ve toplam altın fonu yatırımcı sayısının 500 bine yaklaşması piyasanın canlılığını gösteriyor.

Yurtdışı Piyasalardaki Gelişmeler ve Piyasa Reaksiyonları

Dünya'dan Onur Duygu'nun haberine göre, yurtdışı piyasalarda yaşanan gelişmeler, özellikle ABD ekonomisi ile ilgili olumsuz talep ve tüketici güveni verilerinin yanı sıra, PCE endeksindeki düşüş, finansal varlıklar üzerinde etkili olmaya devam ediyor. Bu durum, ABD tahvil faizleri ve dolar endeksinde düşüşe ve ons altın gibi riskli varlıklarda yükselişe sebep oluyor.

Altın/Altın Katılım ve Kıymetli Madenler Fonlarına Artan İlgi

2.000 dolar civarında seyreden ons altın fiyatlarının 2.100 doları aşması ve Dolar/TL kuru ile beraber gram altında da önemli seviyelerin aşılması, altın/altın katılım ve kıymetli madenler fonlarına olan ilgiyi artırıyor. Mart ayının başından itibaren bu fonlara katılan yeni yatırımcı sayısının 15 bin üzerinde olması ve toplam fon yatırımcı sayısının 500 bine yaklaşması, bu trendi destekliyor. Aynı dönemde, bu fonlarda yönetilen büyüklüğün 66,4 Milyar TL'ye ulaşması da dikkat çekiyor.

Fon Getirilerinin Değerlendirmesi

Fon getirileri, gram altındaki hızlı artışları kısa dönemde takip edemese de, 1-3-6-12 aylık dönemlerde genellikle gram altının üzerinde getiriler sağlıyor. Altın fonlarının değerlemesi, Ons Altın ve Dolar/TL kuru üzerinden gerçekleşiyor. Bu bağlamda, günlük değerlemelerde, piyasa fiyatlarıyla fon değerlemeleri arasında farklılıklar oluşabiliyor. Bu nedenle, fonların performansının uzun vadeli perspektifte değerlendirilmesi önem taşıyor.

Altın Fonlarının Avantajları

Altın fonlarına olan ilgi, bu yatırım aracının sağladığı avantajlardan kaynaklanıyor. Fiziki altın saklama risklerinin yanı sıra, alım-satım fiyatları arasındaki marjlar, altın fonlarındaki yatırımların cazibesini artırıyor. Altın fonlarında, yönetim ücretleri hariç, genellikle alım-satım marjları bulunmuyor. Ayrıca, kambiyo gider vergisi uygulaması dışında kalan bu fonlar, stopaj istisnası sayesinde vergisel avantajlar sunuyor.

Altın Yatırımcısının Gözü ABD Ekonomisinde

Altın yatırımcıları, ABD enflasyonu, Federal Rezerv'in (Fed) faiz kararları ve doların seyrini yakından takip ediyor. Faiz indirimlerinin altın fiyatları üzerinde pozitif etkisi olabilirken, her ekonomik veri, piyasa hareketlerini etkileyebileceğinden net bir yön belirlemek zor. Uzun vadeli ve birikim odaklı yatırım stratejileri, bu fonlar için önerilen yaklaşım olarak öne çıkıyor.

Editör: Halit Alptekin