A1 Capital Yatırım'ın günlük bültenine göre, MSCI'nin Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerini içeren en geniş endeksi yüzde 0,4 artış gösterdi. Ancak Asya borsalarında sabah saatlerinde bir iştahsızlık gözlemlendi ve Güney Kore'deki kazanımlarla bölgesel hareketler dengesiz bir görünüm sergiledi.

Dolar ve Faiz Oranlarındaki Son Gelişmeler

Yatırımcılar faiz oranı görünümünü değerlendirirken, dolar soluklanma sürecine girdi. ABD'nin kısa vadeli faiz oranı beklentileri büyük bir değişiklik göstermese de, uzun vadeli tahvil satışları azalarak 10 yıllık ABD Hazine tahvili getirileri 7,2 baz puan düşüşle yüzde 4,59'a geriledi. İki yıllık tahvil getirileri ise yüzde 5'e dokunduktan sonra geriledi.

Euro Baskı Altında, Emtia Piyasalarında Dalgalanmalar

Avrupalı politika yapıcılarının iki ay içinde faiz indirimine hazırlanması, Euro üzerinde baskı oluşturdu ve bu hafta beş ayın en düşük seviyesi olan 1,06 USD'den geri döndü. Emtia piyasalarında ise Avrupa gaz fiyatları üç ayın en yüksek seviyelerinden geri çekildi ve metal fiyatlarındaki keskin yükselişler durakladı.

Döviz Piyasalarında Koordineli Müdahale İhtimali

ABD Hazine Bakanı Yellen, Japonya Maliye Bakanı Suzuki ve Güney Kore Maliye Bakanı Choi Sang-mok'un katıldığı üçlü toplantı, ABD'de yakın vadede faiz indirimi yapılacağına dair beklentilerin azalmasını ve Japonya'nın para birimini desteklemek için müdahale ihtimalini gündeme getirdi. Bu toplantının ardından dolar, Japon yeni karşısında 34 yılın zirvesi olan 154,79'dan 154,18 yene geriledi.

Petrol ve Geopolitik Gelişmeler

Petrol piyasaları, talep endişeleri ve İran'ın hafta sonu saldırısına İsrail veya ABD'den net bir yanıt alınamaması nedeniyle iki buçuk ayın en sert düşüşünü yaşadı. Brent ham petrol vadeli işlemleri, dramatik yeni yaptırımlar beklenmemesi sonucunda varil başına 87,37 dolar seviyesinde sabitlendi.

Editör: Halit Alptekin